
Bovendien schroomden ze niet om eerder dan de meeste andere streken te investeren in moderne kelderapparatuur. Pionierswerk op deze terreinen werd met name verricht door huizen als Codorníu en Torres.
De DO wijnen
- Alella erkent rode, witte en rosado wijnen van 11,5 tot 13,5%, maar Alella is toch vooral een wit wijngebied.
- Empordà-Costa Brava produceerde (net zoals Penedés) zware 'rancios' en zoete wijnen, die hier voor de 2e W.O. erg populair waren. Sindsdien hebben de boeren hun aandacht op de vraag van markt gericht. Het gevolg was een betere toepassing van klonen en nieuwe gistingstechnologie.
- Cataluña is één van de recentste D.O.'s in Spanje (officieel erkend in 1999). In de wijngaarden vinden we veel verschillende duivenvariëteiten.
- José Raventós produceerde de eerste fles Cava in 1872 in de regio Barcelona. Hij was het hoofd van het familiebedrijf Codorniu. Zijn bedrijf produceerde toen alleen stille wijnen van traditionele Catalaanse druivenvariëteiten en José dacht dat die wel eens geschikt zouden kunnen zijn om er mousserende wijn volgens de champagnemethode van te maken. Cava was één van de eerste niet-Franse mousserende wijnen, die een eigen identiteit verwierf nadat de benaming 'Champagne' als term verboden was. Het snelle succes van Cava was gedeeltelijk te danken aan de opmars van de Phylloxera door heel Frankrijk, waar de wijngaarden van de Champagne één van de eerste slachtoffers waren. Maar uiteindelijk stak de luis ook de Pyreneeën over en verwoestten ook de Cava wijngaarden. Niemand weet eigenlijk precies wie als eerste ontdekte dat het mogelijk was Vitis Vinifera stokken te enten op Vitis Labrusca wortelstokken. Maar in Cava-land geeft men de eer aan ene Marc Mir I Capella, één van de leden van de 'Zeven Griekse Wijzen'. Volgens de Cava geschiedenis werd zijn voorbeeld over de hele wijnproducerende wereld gevolgd.
- Conca de Barberà verdiende uiteindelijk zijn D.O. status op 16.12.1989. Er was intussen veel veranderd in de wereld van de Catalaanse wijnen. Eén van de belangrijkste veranderingen was de opkomst van Cava. Conca de Barberà's ligging (ongeveer op dezelfde hoogte als midden-Penedès) maakt het tot een ideaal gebied voor het verbouwen van Cava druiven en enkele grotere Cava producenten kochten met dat doel bodega's op die vroeger simpele bulkwijnen produceerden. Conca de Barberà kreeg bekendheid door zijn witte wijnen maar het belang van rode en rosado-wijnen neemt toe. Gezien de klimatologische omstandigheden zijn deze wijnen het zeker waard om onderzocht te worden.
- Costers del Segre is sinds 1992 een volledige D.O. met een keur aan wijnhuizen, van het type 'elite bodega' tot coöperaties en zelfstandige bodega's en - nog steeds - de reus Raimat.
- Het gebied Montsant ligt als een soort hoefijzer om D.O. Priorato heen, maar de wijnen hebben een duidelijk eigen karakter.
- Penedès is één van de spannendste en meest vernieuwde en gevarieerde wijngebieden van Spanje.
- Pla de Bages produceert rode kwaliteitswijnen, voornamelijk van cabernet sauvignon en ull de llebre, ook de merlot wordt meer en meer gebruikt.
- Priorato is de bakermat van de traditionele Catalaanse wijnbereiding. Wijnboeren uit deze regio beschikken over de nieuwste kelderapparatuur en besteden erg veel zorg aan hun laboratoria. Hun marktgerichtheid is echter iets anders. Ze schijnen bereid om te wachten tot de vraag naar krachtige, bijna zwarte wijnen met lange houdbaarheid, die altijd het handelskenmerk zijn geweest van Priorato, weer aantrekt. De stijl van de rode Priorato is in de loop der jaren weinig veranderd, maar dankzij verbeterde technieken is de kwaliteit er wel sterk op vooruit gegaan.
- In Tarragona worden nog kleine hoeveelheden Tarragona Clásico gemaakt (hij lijkt op een tawny port), maar na de spectaculaire successen van Penedés en andere Catalaanse D.O.'s, zijn de ogen van de producenten meer gericht op het maken van tafelwijnen van goede kwaliteit (vooral witte).
- Terra Alta werd vooral plaatselijk verkocht. Nieuwe ontwikkelingen zijn echter veelbelovend, zowel wat betreft de gang van zaken in de coöperaties als de oprichting van nieuwe 'elite' bodega's in dit wijngebied.
Sommelier-Conseil Louis Verschueren, docent wijnkunde bij Syntra, zal het wijngebied Noordoost Spanje uitvoerig bespreken en de degustatie van 9 vakkundig gekozen wijnen begeleiden.
Deelnemen aan deze wijnavond: inschrijven via keerbergen@cultuursmakers.be én, na ontvangst van bevestiging van je inschrijving, het deelnamebedrag (€ 25 voor leden Cultuursmakers en € 28 voor niet-leden) storten op de bankrekening BE60 9795 4287 6770 van Cultuursmakers Keerbergen.
Inschrijven is noodzakelijk!