Over Wijnthema-avond ‘Nebbiolo’

Wijnthema-avond ‘Nebbiolo’

Nebbiolo komt oorspronkelijk uit Italië en wordt gebruikt voor de bekende wijnen barolo en barbaresco uit Piëmont. De nebbiolo bereikt alleen op zeer goede plaatsen voldoende rijpheid en wordt daarom vrijwel uitsluitend in Piëmont aangebouwd.

De nebbiolo geeft wijnen met weinig kleurintensiteit die krachtig zijn en sterk geuren. De beste wijnen van deze druivensoort bevatten vrij veel tannine en moeten daarom lang rijpen, hoewel bepaalde wijnmakers sneller toegankelijke wijnen maken.

Het druivenras Nebbiolo stamt af van Nebbia [mist], en staat bekend om zijn geparfumeerde en expressieve karakter, met een enorm rijpingspotentieel. Nebbiolo geeft helderrode wijnen, die echt robijnrood van kleur zijn. Qua kleur heeft het raakvlakken met Pinot Noir.

Na het débacle van de phylloxera, toen er op Amerikaanse stammen geënt moest worden, vergaten heel wat wijnproducenten de Nebbiolo en stapten over op gemakkelijkere variëteiten zoals de Barbera. Enkel in sommige begrensde gebieden hielden producenten de hoop erin, zodat de Nebbiolo vandaag, ondanks haar kwalitatieve uitmuntendheid, slechts een fractie van alle wijngaarden uitmaakt in het noord-westen van Italië (Nebbiolo vertegenwoordigt ongeveer 6% van de totale wijngaard oppervlakte in Piëmonte en 7.5% in Lombardije, ongeveer 27% in Valle d'Aosta, maar dat is nog steeds maar 200 hectare of minder).

Nebbiolo lijkt enkel in staat te zijn om consistente uitmuntendheid te bereiken in de klei en kalksteen ondergrond van Alba, waar mist, overstroming en hagelschade veelvuldig voorkomen. In de meer zandige ondergronden van Roero, Vercelli en Novara, op de steile hellingen van Carema en in Valtellina Lombardije, presteert Nebbiolo geloofwaardig, heel af en toe briljant. Op andere plaatsen in de wereld, zoals in de rest van Italië, levert het zelden iets op en terwijl pioniers in Californië en Australië iets hebben bereikt dat de structuur en het aroma van de Nebbiolo in Alba benadert, lijkt niemand buiten Alba succes te hebben met het huwelijk tussen de structuur en de typiciteit van Nebbiolo.

In Lombardije wordt van de Nebbiolodruif, daar genoemd Chiavennasca, een klein aantal bijzondere kwaliteitswijnen gemaakt. Het interessantste wijngebied ligt in het noorden, in de Valltelina. Daar, hoog in de Alpen, groeien de druiven op steile en slecht toegankelijke terrassen. Het bewerken van deze wijngaarden is dan ook zeer lastig. In dit gebied maakt men de beste rode wijn van Lombardije.

Sommelier-Conseil Louis Verschueren, docent wijnkunde bij Syntra, zal de ‘Nebbiolo’ uitvoerig bespreken en de degustatie van 9 vakkundig gekozen wijnen begeleiden.

Deelnemen: inschrijven via keerbergen@cultuursmakers.be én, na bevestiging van je inschrijving, het deelnamebedrag (€ 25 voor leden Cultuursmakers en € 28 voor niet-leden) storten op de bankrekening BE60 9795 4287 6770 van Cultuursmakers Keerbergen.

Inschrijven is noodzakelijk!