Wijnthema-avond Heuvelland - VOLGEBOEKT
Heuvelland is dé topbestemming voor het wijntoerisme in België. In zeven van de acht Heuvellandse dorpen vind je wijngaarden. Het is een erkend wijnbouwgebied, wat betekent dat de wijnen van de lokale wijnbouwers grondig worden gecontroleerd.


Heuvelland is erkend als wijnbouwgebied. Dit betekent dat de wijnen van de diverse wijnbouwers op de flanken van de Kemmelberg, de Rodeberg en andere hellingen een grondige controle en inspectie krijgen. Als ze die goed doorstaan, krijgen ze sinds 2005 een ‘appellation contrôlée’ als kwaliteitslabel. Heuvellandse wijn is dus een gecontroleerde en beschermde oorsprongsbenaming. Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) is een controle die wordt uitgevoerd om de kwaliteit van de wijnen te bepalen. Elk jaar komt een inspecteur van de ‘Algemene Directie Economische Inspectie van de Federale Overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand & Energie’ stalen nemen van de vaten vooraleer er kan gebotteld worden. Deze stalen ondergaan een analytisch onderzoek en een organoleptisch onderzoek in de Erkenningscommisie. Zodra de wijnen zijn goedgekeurd, mag er gebotteld worden met BOB-erkenning op het etiket.
De Westhoek telt zo’n 20 wijndomeinen, waarvan 17 in Heuvelland. Heuvelland zorgt momenteel voor 7,6% van de totale Belgische aanplant, goed voor 300.000 flessen per jaar. Het wijnbouwareaal bestrijkt 76 ha, waarvan 50 ha in Heuvelland. Grofweg in een driehoek gevormd door Wijtschate, Westouter en Nieuwkerke in het Vlaamse Heuvelland bevinden zich de wijngaarden van de BOB Heuvellandse Wijn. De wijngaarden situeren zich vooral op zuidgeoriënteerde hellingen en op heuvels met een goede drainage. De meeste liggen op of in de buurt van de heuvels Monteberg, Kemmelberg, Baneberg, Vidaigneberg, Rodeberg, Zwarteberg en Scherpenberg. We herkennen bv. al wijndomein Monteberg en Vidaigne in de namen en het toonaangevende domein Entre-deux-Monts ontleend zijn naam aan de ligging van het domein tussen de Rodeberg en Zwarteberg. Het Heuvelland heeft een arme zure zand - leembodem met een heel goede drainage dankzij de ijzerzandsteen in de bodem en een diepe grondwatertafel. Het ijzerzandsteen in de bodem draagt bij tot de mineraliteit die in vele van de wijnen te vinden is en zorgt bovendien voor een goede afrijping van de druiven door een warmer microklimaat te creëren door de warmte van de zon overdag op te slaan en die ’s nachts terug af te geven. Dit helpt zeker ook bij de productie van de rode wijnen van de streek.
Er is zoals in alle andere BOB’s een grote hoeveelheid druivenrassen - hybride en klassiek - toegestaan. In wit zijn dat Auxerrois, Chardonnay, Johanniter, Kerner, Müller-Thurgau, Pinot Blanc, Pinot Gris, Phoenix, Sauvignon Blanc, Siegerrebe, Solaris, Souvignier Gris. In rood zijn Acolon, Cabernet Cortis, Cabernet Dorsa, Dornfelder, Gamay, Pinot Meunier, Pinot Noir, Regent, Rondo, Syrah en Zweigelt toegestaan. De toegestane rendementen zijn wel verschillend voor de diverse druivenrassen. Zo mag er voor Pinot Noir en Pinot Gris maar 55 hl/ha gemiddeld over een periode van drie jaar geoogst worden. Voor andere is dat 65 hl/ha, 75 hl/ha en voor roséwijnen 80 hl/ha.
Bekende wijnproducenten: Entre-Deux-Monts, d’Hellekapelle, Monteberg, Koudekot, Vidaigne, Klein Rijselhoek, Reyngaard, Cense de l’Alouette, Ravenstein, Roonen Bergh, …
Sommelier-Conseil Louis Verschueren, docent wijnkunde bij Syntra, zal het wijngebied Heuvelland uitvoerig bespreken en de degustatie van 9 vakkundig gekozen wijnen begeleiden.
Deelnemen aan deze wijnavond: inschrijven via keerbergen@cultuursmakers.be én, na ontvangst van bevestiging van je inschrijving het deelnamebedrag (€ 25 voor leden Cultuursmakers en € 28 voor niet-leden) storten op de bankrekening BE60 9795 4287 6770 van Cultuursmakers Keerbergen.
Inschrijven is noodzakelijk!