Over Bezoek tentoonstelling ‘Polyfonie’ in KBR museum - Brussel

Bezoek tentoonstelling ‘Polyfonie’ in KBR museum - Brussel

In de 15e en 16e eeuw kenden kunst en cultuur in de Lage Landen een ongeziene bloei. De muziek scheerde er hoge toppen. Net als de Vlaamse primitieven in de schilderkunst bouwden componisten, zangers en instrumentalisten een internationale carrière uit.

De ‘Fiamminghi’ zoals ze in Italië werden genoemd, waren terug te vinden aan hoven van pausen en keizers. Het exportproduct bij uitstek in de enige periode uit de Europese geschiedenis waarin de Lage Landen de muzikale toon aangaven: de Franco-Vlaamse polyfonie.

Maar waarvoor staat 'polyfonie' precies? In het gregoriaans, dat gedurende de hele middeleeuwen maar ook nog lang daarna dagelijks in kathedralen, kerken en kloosters weerklonk, zingen alle uitvoerders dezelfde melodie. Zoals de term aangeeft, is polyfonie daarentegen gebaseerd op het principe van meerstemmigheid. Dit betekent dat verschillende partijen tegelijkertijd andere noten maar soms ook andere teksten zingen of spelen. Met hun talent en vakmanschap slaagden de Franco-Vlaamse polyfonisten erin deze verschillende stemmen tot harmonieuze en welluidende composities te vervlechten.

De meerstemmige missen, motetten en liederen werden opgetekend en verspreid via rijkelijk verluchte handschriften. Vooral de luxueuze manuscripten die onder leiding van Petrus Alamire (ca. 1470-1536) tot stand kwamen, vervulden een eersterangs ambassadeursrol. Omringd door perkamentmakers, schrijvers van tekst en noten, miniaturisten en boekbinders, voerde deze muziekkopiist en -entrepreneur tal van opdrachten uit voor het Bourgondische hof, dat de handschriften voor eigen gebruik maar ook als kostbare relatiegeschenken bestelde.

Het KBR museum herbergt en ontsluit de unieke en prachtige handschriftencollectie van de Bourgondische hertogen en dompelt de bezoeker onder in het boeiende culturele, artistieke en  intellectuele leven in de Lage Landen.

Programma

De inleidende voordracht start om 11.00 uur waarna je het museum vrij kunt bezoeken met een digitaal polsbandje. Hiermee kun je één van de volgende parcours volgen:

  • De fijnproever: een verdiepend parcours voor wie de tijd wil nemen om zich volledig onder te dompelen in het rijke culturele en intellectuele leven van de 14e tot 16e eeuw.
  • In vogelvlucht: een snelle, maar verrassende ontdekkingstocht doorheen de hoogtepunten van het KBR museum.
  • De speelvogel: een parcours voor wie jong (van geest) is en het museum graag op een speelse manier verkent.

Deelnameprijs voor bezoek expo Vlaamse Polyfonisten met inleidende lezing en daarna vrij bezoek (door gebruikmaking van een digitaal armbandje): € 8,00 voor leden en € 10,00 voor niet-leden.

Deelnemen: inschrijven vóór 22 augustus via keerbergen@cultuursmakers.be én, na ontvangst van bevestiging van je inschrijving, onmiddellijk het deelnamebedrag storten op de bankrekening BE60 9795 4287 6770 van Cultuursmakers Keerbergen.

Praktische info: als je voor de trip van Mechelen naar Brussel de trein verkiest, kan je aansluiten bij onze groep die in het station van Mechelen (aan de Panos) zal samenkomen (het tijdstip wordt later meegedeeld).